Povratak na pojmovnik

Refluks urina kod djece

Vezikoureteralni refluks je medicinski pojam koji označava vraćanje urina iz mjehura u mokraćovod i bubreg. Normalno do toga ne dolazi i jednom izlučeni urin u mjehur više se ne može vratiti u gornji dio kanalnog sustava. Uzrok leži u slabom ventilnom mehanizmu u području utoka mokraćovoda u mjehur. Većina refluksa dijagnosticira se u ranom djetinjstvu. U toj životnoj dobi upale mokraćnih puteva manifestiraju se općim simptomima nalik gripi, a na bolest bolest mokraćnih puteva upućuje tek patološki nalaz u urinu.

Dobar dio refluksa I. i II. stupnja nestat će s vremenom i operacija neće biti potrebna. Refluksi III. i IV. stupnja imaju malu šansu za spontani oporavak ventilnog mehanizma te je potreban korektivni operativni zahvat. Dok čekamo spontani nestanak refluksa potrebno je bolesnika pokriti višegodišnjim uzimanjem uroantiseptika (tipa Sinersula , Nitrofurantoina) koji će spriječiti glavnu opasnost, a to je dolazak bakterija urinom iz mjehura u bubreg i njegovu upalu (pijelonefritis).

Postojanje refluksa moguće je utvrditi radioizotopskom pretragom na odjelu za nuklearnu medicinu ili ultrazvukom uz primjenu specijalnog kontrasta.