Povratak na pojmovnik

Izostanak ejakulacije nakon operacije prostate

Postoji nekoliko tipova operacija prostate u ovisnosti je li ona dobroćudna ili ne. Ako se radi o dobroćudnom povećanju prostate najčešće se izvodi transuretralna resekcija prostate (TURP), kroz mokraćnu cijev, ili otvorena prostatektomija, kod koje postoji operativni rez na trbušnoj stijenci. Zajedničko tim operacijama je da se prostata ne odstranjuje u cjelosti, nego samo tzv. adenom, dakle tkivo prostate koje je svojim rastom stisnulo mokraćnu cijev i otežalo pražnjenje mjehura. Zaostaje tzv. kapsula, iz koje se nakon određenog vremena može ponovno stvoriti adenom, a to znači i potrebu za ponavljanjem zahvata.

Nakon ovih operacija može doći do tzv. retrogradne ejakulacije, što znači da se sjeme vraća u mjehur, a ne izlazi na mokraćnu cijev. Ukoliko takva osoba želi imati djece, moguće je jednostavnim postupkom dobiti spermije za umjetnu oplodnju.

Ako se radi o karcinomu tada se odstranjuje kompletna prostata, zajedno sa sjemenskim vrećicama, a sjemenovodi se podvezuju. U tom slučaju više nema ejakulacije. I tada je moguće dobiti spermije za umjetnu oplodnju, ali direktno iz testisa operativnim zahvatom zvanim TESA.