pitanja i odgovori

Upale Plodnost Penis Prostata Mjehur Potencija Testisi

Upale

P: Zanima me šta znači da na nalazu brisa uretre i mokraće leukociti nisu prisutni, a šta znači ako jesu prisutni?
O:Nalaz leukocita u urinu govori o upali. U tom slučaju treba napraviti dodatne bakteriološke pretrage. U brisu uretre leukociti se nikada ne traže, nego se bris kultivira na različite bakterije (klamidije, mikoplazme/ureaplazme, aerobe itd.).
P: Mome suprugu spolovilo već dulje vrijeme ima čudan i neugodan miris. Bio je na pregledu prostate i sve je u redu. U mokraći ima dosta urata, pa nisam sigurna jesu li oni uzrok ovog problema.
O: Urin stvaraju bubrezi, koji filtriraju toksine iz krvi. Urin se sastoji od vode, soli, uree i mokraćne kiseline. Promjene u boji i mirisu ovise o raznim čimbenicima. Prvi i najvažniji je dehidracija. Gubitak vode znojenjem, proljevom, povraćanjem ili premalim konzumiranjem vode, dovest će do koncentracije urina. Time boja i miris postaju intenzivniji. Infekcije mokraćnih puteva i bubrežni kamenci (koji mogu biti uratni) također izazivaju neuobičajen miris. Bolesti jetre mogu povećati nivo amonijevih soli u urinu. Ponekad je samo tip dijete (npr. uzimanje vitamina C ili B6) ili određena hrana (šparoge) dovoljna da se miris promijeni. Dakle, neuobičajen miris urina može biti odraz životnog stila, ali i nekih ozbiljnih bolesti organizma.
P: Imao sam odnos s partnericom prije par dana, i od tada imam peckanje na vrhu penisa i čini mi se da uvijek ostane par kapi mokraće. Uskoro idem na operaciju varikokele, pa me samo zanima može li doći do komplikacija tijekom operacije?
O: Anamneza upućuje na spolno prenosivu bolest, radi čega ćete morati napraviti kompletnu bakteriološku obradu. Zaostajanje mokraće nakon mokrenja upućuje da je moguće zahvaćena ne samo mokraćna cijev nego i prostata. Za dijagnozu potreban je urološki pregled, pri kojem će se utvrditi je li prostata bolna na dodir.
P: Već dugo liječim upalu prostate i ne mogu se riješiti enterokoka. Pio sam više raznih antibiotika i ja i partnerica.  Tjedan dva terapije i opet sve ispočetka. Kakve su to bakterije, nikako da odu?
O: Kod muškaraca bakterije E.coli i ureaplazma najčešće izazivaju kroničnu upalu prostate, tzv. kronični prostatitis. Ovu bolest karakterizira sezonsko javljanje. Naime, hladnoća provocira tegobe pa je jasno da će zimi ljudi više imati tegobe vezane uz upalu prostate. Uz učestali nagon za mokrenje, tanji i isprekidani mlaz, tipična je i tupa bol u međici, pritisak u donjem dijelu trbuha i povremeni bolovi u testisima. U brisevima mokraćne cijevi i ejakulatu mogu se naći uzročnici kao što su E. coli, enterokok, klamidija, ureaplazma i sl. Kulture urina obično su pritom sterilne. Treba reći da se navedene bakterije mogu istovremeno naći i u brisevima vagine partnerica. Kod žena one izazivaju upale rodnice, jajnika ili mokraćnog mjehura. Radi toga je pravilo da se istovremeno liječe oba partnera. Razloga za perzistenciju bakterija ima nekoliko. Prvi je prekratko i neredovito uzimanje antibiotika. To je vrlo čest slučaj u bolesnika koji se prvi puta susreću s ovom bolesti. Razlog za to je što nedugo nakon prvih tableta dolazi do regresije tegoba i bolesnici se smatraju izliječenima. Nažalost time bakterije nisu iskorijenjene i za kratko vrijeme dolazi do recidiva. Drugi razlog leži u činjenici da je prostata slabo prokrvljena i obavijena kapsulom kroz koju antibiotik teško prodire. Zbog toga antibiotska terapija kronične upale prostate može trajati 4-6 tjedana.
P: Jesu li upale mokraćnog sustava češće u hladno doba godine i kako se zaštititi? Što ako se ipak pojavi upala mokraćnog mjehura? Kako se pravilno liječi s obzirom da lako može postati kronična? Mogu li se urološki čajevi preporučiti kao preventiva?
O: U zimskim mjesecima obično dolazi do prolaznog pada imuniteta, a time i povećane sklonosti virusnim i bakterijskim infekcijama. Upale mokraćnog mjehura češće su kod žena, dok kod muškaraca prevladavaju upale prostate. Izloženost hladnoći čest je okidač učestalijeg mokrenja uz više ili manje izraženo peckanje. U blažim slučajevima dovoljno je utopljavanje, mirovanje i konzumiranje veće količine tekućine (čaja, urološkog čaja i sl.). Ukoliko su tegobe jače, a pogotovo ako se pojavi krv u mokraći ili temperatura, trebat će antibiotska terapija. Pri tome je najveća greška posegnuti za ostacima antibiotika iz kućne apoteke. Samo jedna popijena tableta neće izlječiti upalu, ali će sterilizirati urin i onemogućiti bakteriološku analizu. Drugim rječima, naknadno učinjena kultura urina bit će sterilna. Zlatno je pravilo prvo dati urin za bakteriološku analizu, a nakon toga započeti antibiotsku terapiju s eventualnom korekcijom kada rezultat bude gotov.
P: Već dvije godine osjećam peckanje kod mokrenja, posebno kad se prehladim. Osjećam bol između testisa koja se proteže prema čmaru. Urolog mi je prepisao antibiotike. Pio sam Klavocin pa Ciprinol, ali su moje tegobe i dalje iste. Nakon toga sam pio Eritromicin i Sinersul. I dalje sam u urinu imao bakteriju enterokok. Poslije toga sam ponovo pio Klavocin i Cipronol tijekom tri tjedna. I nakon toga nalaz je isti. I dalje imam bol u testisima. Molim savjet. Imam 38 godina.
O: Tegobe koje navodite tipične su za kroničnu upalu prostate. One mogu biti bakterijske i nebakterijske. Simptomi su isti, samo što kod prvih izoliramo bakterije, a kod drugih su kulture sterilne. Obično je uzrok fizikalna ili kemijska iritacija, kao npr. izloženost hladnoći, konzumacija alkohola, gaziranih pića ili ljute hrane. Enterokok je bakterija koju relativno često nalazimo u kulturi ejakulata, ali ne zahtijeva uvijek liječenje. Češće se viđa uz drugu bakteriju E.coli, koju treba liječiti.
P: Imam 48 godina i upravo sam uspješno izliječila cistitis sedmodnevnom terapijom. Više nemam smetnje, a urinokultura je sterilna. Koliko često trebam ponavljati urinokulturu?
O: Bilo bi dobro ponoviti nalaz urinokulture za 10-14 dana.
P: Koje su mogućnosti prevencije ponavljanih upala mokraćnog mjehura? Imam 25 godina. Dva tjedna peče me pri mokrenju. Napravila sam pretragu mokraće i nađen mi je povećan broj leukocita. Urinokulture su ostale sterilne. Kako protumačiti te nalaze?
O: Nalaz sterilne urinokulture uz povećan broj leukocita, može biti posljedica kratkotrajnog i neadekvatnog uzimanja antibiotika. Dovoljan je jedan antibiotik da kultura postane sterilna, a da upala nije riješena. U Vašem slučaju preporučio bih napraviti bakteriološki bris rodnice, jer se možda tamo nalazi "krivac" za upalu. Rijetko, ali ipak moguće, opetovani nalazi sterilnih urinokultura mogu biti znak tuberkuloze mokraćnih puteva. Uzročnik tuberkuloze ne raste na uobičajenim hranilištima za urinokulturu pa se radi na drugi način.
P: U brisu mokraćne cijevi otkrivena mi je ureaplasma urealyticum. Koja je važnost tog nalaza?
O: Ureaplazma se češće nalazi kod žena i njezina učestalost raste mijenjanjem većeg broja partnera. Ako je izolirana u malom broju ne zahtijeva antibiotsku terapiju. Kod muškaraca može izazvati upalne tegobe, ponekad s iscjetkom. Terapija je u tom slučaju nužna kod oba partnera istovremeno, kao i kontrolni brisevi dva tjedna nakon završene terapije.

Plodnost

P: Moram napraviti spermiogram. Kako ne pogriješiti?
O: Spermiogram možete napraviti nakon 4-5 dana apstinencije. Najbolje ga je napraviti u ustanovi koja će obrađivati uzorak, jer ne smije stajati dugo na temperaturi nižoj od tjelesne.
P: Koje infekcije kod muškarca mogu ugroziti reproduktivno zdravlje partnerice? Mogu li se one na vrijeme otkriti i izliječiti?
O: Velik broj bakterija, gljivica i virusa prenose se s muškarca na ženu i obrnuto prilikom spolnog odnosa. Osim što znaju izazvati upalu i karakteristične tegobe učestalijeg mokrenja, svrbeža i iscjetka, mogu i ozbiljnije ugroziti zdravlje ili reproduktivnu sposobnost žene. Najpoznatija, premda danas ne tako česta je gonorea. Teže se otkriva kod žena nego kod muškaraca. Karakterizira je gust žućkasto-zelenkast vaginalni iscjedak. Neliječena dovodi do upale maternice i jajovoda što može rezultirati njihovim suženjem i nemogućnošću oplodnje. Kod trudnica može doći do infekcije plodne vode uzročnikom gonoreje ili do gonokokne upale rožnice oka djeteta pri porodu. Danas češće vidimo spolno prenosive upale uzrokovane klamidijom. Radi se o bakteriji koja ima neke karakteristike virusa i živi unutar epitelnih stanica. Infekcija klamidijom može dovesti do spontanog prekida trudnoće u ranoj fazi (spontani abortus). Stoga je dijagnosticiranje i liječenje infekcije klamidijom nezaobilazno, naročito kod parova koji su u programu umjetne oplodnje. Posljednjih godina velika pozornost se pridaje infekcijama uzrokovanim HPV virusom. Ima velik broj podtipova, no svi se mogu svrstati u dvije grupe: niskog i visokog rizika. HPV niskog rizika izaziva bradavičaste izrasline genitalne regije - kondilome. HPV visokog rizika povezuje se s karcinomom grlića maternice. Premda nema saznanja o mehanizmu indukcije tumora virusom, on se može dokazati u 99% žena koje imaju taj karcinom. Jedina prava zaštita od ove bolesti je cijepljenje prije početka spolne aktivnosti.
P: Imam 35 godina i 3 godine sam u braku bez djece. Nalazi spermiograma uvijek su bili na donjoj granici. Na zadnjem bakteriološkom nalazu ejakulata pronađena mi je bakterija e-coli. Zanima me njezin utjecaj na rezultat spermiograma koji je na donjoj granici.? Zanima me je li ju potrebnoo liječiti ? Može li ona biti uzrokom, ne baš odličnog nalaza spermiograma.
O: Spermije proizvode testisi i oni čine samo mali dio volumena ejakulata. Preostali, veći dio, čini sekret prostate i sjemenskih vrećica, koji daju "pogonsko gorivo" i zaštitu spermijima da mogu proći kroz vaginu i maternicu i doći do jajne stanice te je oploditi. Upalu treba liječiti, jer će njena sanacija prvenstveno popraviti pokretljivost spermija i moguće blaže povećati njihov broj.
P: Nemamo djece jer moj suprug ima oligozoospermiju. Androlog smatra da je uzrok kronična infekcija. Bez obzira na dugotrajnu antimikrobnu terapiju, spermokultura i antibiogram pokazuju da se sjeme ne popravlja. Što još treba poduzeti.
O: Oligozoospermija je termin koji označava manji broj spermija u ejakulatu. Premda će na kraju samo jedan spermij oploditi jednu jajnu stanicu, u praksi je potreban minimalan broj od 15 miliona na mililitar ejakulata da dođe do oplodnje. Razloga za oligozoospermiju ima više, a najčešći su upala prostate i sjemenih vrećica te varikokela. Varikokela označava proširene i izvijugane vene, obično iznad lijevog testisa, a dokazuje se kolordoplerom testisa. Treći razlog su obostrano manji testisi kao posljedica prirođenih anomalija (nespušteni testisi, kromosomske anomalije) ili upala tijekom života (npr. zaušnjaci). Osim ovih postoje vjerojatno i drugi razlozi koje medicina za sada ne poznaje.
P: Imam 29 godina i već 10 godina dijabetes tipa 2.  Sada sam počeo razmišljati o djeci.  Utječe li dijabetes na kvalitetu sperme i trebam li razamisljati o zamrzavanju sperme.
O:Slabo liječen ili dugotrajan dijabetes može utjecati na plodnost na nekoliko načina. Prvi je utjecaj na sposobnost postizanja erekcije, a drugi je problem s izostankom ejakulacije. Izostanak ejakulacije je posljedica oštećenja živaca koji reguliranju zatvaranje vrata mjehura pri ejakulaciji. Istraživanja su pokazala da dijabetes ne utječe na pokretljivost spermija, dakle sposobnost spermija da se kreće prema jajnoj stanici. Međutim, debljina, koja je često povezana s dijabetesom, rezultira značajno smanjenim postotkom začeća i povećanim brojem spontanih prekida trudnoće.
P: Suprug je napravio spermiogram i dijagnoza mu je kriptozoospermia, u napomeni je stavljeno kako je nakon centrifugiranja uzorka pronađeno 3 spermija i rijetke mlade stanice spermatogeneze. Je li jedini način začeća umjetnim putem? 
O:Kriptozoospermija označava jako mali broj spermija u ejakulatu. Premda je u teoriji dovoljan samo jedan spermij koji će oploditi jajnu stanicu, u praksi ih treba minimalno 15 miliona na 1 ml ejakulata od kojih su minimum 30% pokretni. Za početak treba ponoviti spermiogram. Ako je i ponovljeni spermiogram loš treba potražiti savjet urologa. U slučaju da se nikakvom metodom liječenja ne može popraviti, umjetna oplodnja je jedini izbor.

Penis

P: Prije godinu i pol sam prvi put imao spolni odnos (imao sam 18 godina). Na početku je sve išlo super, ali jedne večeri sam osjetio “zatezanje” pri vrhu glavića. Nastavio sam nadajući se da će proći, no bol je i dalje bila prisutna. U jednom trenutku sam osjetio jaki bol i izvukao penis. Vidio sam kapi krvi na njemu i primijetio da je oštećena kožnata opna koja spaja glavić i kožicu. Ta ranica je brzo zarasla i nije se inficirala, no nakon par tjedana sam ponovno nastavio sa spolnim odnosima (ista partnerica) i ista ozljeda mi se ponovno dogodila ovaj put u većim razmjerima. Danas mogu normalno povući kožicu, ali ne brzo i ne naglo. Hoće li se ozljeda ponavljati?
O: Tanki nabor kože koji spaja glavić s kožicom zove se frenulum. Kod nekih muškaraca može biti kratak i sklon pucanju pri spolnom odnosu (lat. frenulum breve). Kroz njega prolazi tanka arterija koja u slučaju ozljede može dosta krvariti. Kao samopomoć u toj situaciji potrebno je stisnuti frenulum palcem i kažiprstom i držati bez popuštanja desetak minuta dok krvarenje ne prestane. Da se ozljede ne bi ponavljale treba kirurški presjeći nabor. To je jednostavna operacija koja se radi u lokalnoj anesteziji. Traje petnaestak minuta nakon čega pacijent odlazi kući. Konci sami otpadnu za desetak dana. Ukoliko se cijela kožica ne da prevući preko glavića (fimoza) potrebno je učiniti obrezivanje. Zahvat je nešto opsežniji, a izvodi se također u lokaloj anesteziji. Nakon njega potrebno je mirovanje bar 24 sata.
P: Imam bol u penisu odmah ispod glavica sa donje strane kao da me boli cjev za mokrenje ali samo na jednom mjestu? Kad miruje osjetim blagu bol na tom mjestu a na dodir se bol povećava? Što da radim?
O: Bol u penisu može biti znak upale, koja je često posljedica infekcije nastale tijekom spolnog odnosa ili kupanja u bazenu. U tom slučaju trebat će napraviti kompletnu bakteriološku obradu. Bol u penisu, naročito pri erekciji, može biti posljedica zadebljanja u ovojnicama penisa. Tu promjenu nazivamo Peyronijeva bolest, kod koje se mora napipati čvorić u penisu. Za sigurnu dijagnozu potreban je pregled urologa i ultrazvuk penisa. Liječenje ove bolesti, koja može dovesti do deformacije penisa, je dugotrajno i često neuspješno.
P: Kao dječak operirao sam hypospadiu i sad imam suženje kanala i par fistula pa moram na korekciju, a najviše me brine postoji li mogućnost da nakon zahvata izgubim erekciju. Imam 49 godina?
O: Operacije hipospadije nisu jednostavne, jer uvijek postoji opasnost od stvaranja fistula ili suženja mokraćnog kanala. Opasnost od impotencije ne postoji, jer se neurovaskularni snop nalazi na gornjoj strani penisa, a mokraćna cijev na kojoj se odvija operacija na donjoj.

Prostata

P: Prije sedam mjeseci zbog karcinoma prostate učinjena mi je radikalna operacija prostate. Imam 62 godine i  uredno mokrim, ali imam probleme s potencijom.  Molim savjet ?
O: Problemi s potencijom često se viđaju nakon radikalne operacije prostate radi karcinoma. Moderne operativne tehnike nastoje sačuvati živce koji prolaze preko prostate do penisa i koji su odgovorni za potenciju (nerve sparing technique). Kad god je moguće kirurg nastoji poštedjeti živce, ali kako je prvotni zadatak operacije odstranjenje tumora, živci moraju povremeno biti žrtvovani.
Kod većine takvih bolesnika problem se rješava uzimanjem lijekova, tipa Viagre, prije odnosa. Dio bolesnika nema zadovoljavajuću erekciju niti nakon uzimanja tablete. U tom slučaju pomažu aplikacije prostaglandina direktno u penis (Caverject).
P: Već par mjeseci imam smetnje s mokrenjem. Imam 69 godina. Noću u pravili se najmanje dva puta ustajem mokriti i primijetio sam da mi je mlaz tanji. Na ultrazvučnom pregledu dijagnosticirana mi je uvećana prostata. Nalaz PSA je uredan. Treba li na operaciju ili...
Desetljećima su operacije prostate (otvorene ili transuretralne) bile jedini način rješavanja problema s mokrenjem izazvanim povećanom prostatom. Od osamdesetih godina prošlog stoljeća, postali su dostupni lijekovi za njezino smanjenje i broj operacija je drastično pao. Problem ove terapije je taj što lijek treba uzimati više mjeseci prije nego pacijent primijeti poboljšanje. Terapija može trajati i godinama. Danas su operacije rezervirane samo za one slučajeve kod kojih tablete nisu dovele do očekivanog smanjenja prostate, za pacijente koji ne mogu mokriti bez katetera te bolesnika s kamenom u mokraćnom mjehuru ili zastojem urina u bubrezima.
P: Uskoro idem na zračenje prostate. Zanima me kako se trebam ponašati.
O: Zračenje prostate se odvija od ponedjeljka do petka, 5-8 tjedana u trajanju od nekoliko minuta. Prethodno je potrebno markerima označiti točnu poziciju prostate na koži pacijenta, kako bi se najveća količina zračenja fokusirala baš na prostatu. Nemojte pokušavati oprati markere za vrijeme terapije, jer će trebati ponoviti pozicioniranje. Za vrijeme zračenja može doći do promjena na koži sličnih opeklinama od sunca. Također, moguć je gubitak dlaka na ozračenom području. Sve to nestaje 4-6 tjedana nakon terapije. Kasne posljedice zračenja uključuju inkontinenciju te pojavu tumora crijeva ili fistula (stvaranje kanala između mokraćnog mjehura i debelog crijeva). Srećom, te su komplikacije izuzetno rijetke.
P: Povremeno imam bolove u trbuhu i smetnje s mokrenjem. Imam 45 godina. Svi nalazi kod urologa i laboratorijski su normalni, osim što imam malo krvi u ejakulatu. Što da radim?
O: Kronična upala prostate obično izaziva poremećaj mokrenja (učestalije mokrenje, noćno mokrenje, slabiji mlaz). Nerijetko pacijent ima i tupe bolove u donjem abdomenu. Tegobe imaju sezonski karakter, tj, izraženije su zimi i za hladnog vremena. Krv u ejakulatu obično je znak upale prostate, koja ne mora uvijek biti izazvana bakterijama (bakterijski prostatitis). Uzrok može biti izlaganje hladnoći, konzumiranje alkohola ili ljute hrane, vožnja biciklom ili motorom (nebakterijski prostatitis). Ponekad su sve pretrage u smjeru dokazivanja upale prostate uredne, a uzrok nepoznat.
P: Nedavno sam počeo rekreativno voziti bicikl. Imam 32 godine. To me čini sretnim, a i osjećam se puno zdravije i agilnije. No, zanima me ona navodna štetna strana vožnje bickla - čuo sam razne priče o tome kako je sjedalo dosta štetno za prostatu. Nastojim učiniti sve kako bi mi sjedenje bilo što udobnije – izabrao sam bolje sjedalo, nosim zaštitne gaćice i drugo. Nakon duže vožnje znam osjetiti utrnulost u području genitalija.
O: Pacijenti koji često voze bicikl imaju nerijetko probleme s prostatom i nalaz postupalnih kalcifikata (prostatolita) vidljiv na ultrazvuku prostate. Problem je posljedica konstantnog pritiska sjedala na prostatu. Često zaljubljenici u biciklizam voze i po hladnom vremenu, a tada i hladnoća doprinosi oštećenju prostate.
P: Imam 55 godina i zbog dugogodišnjih problema s prostatom (kronični prostatitis, obstrukcija vrata mjehura) moj urolog preporuča operativni zahvat TUR adenoma prostate. O tom zahvatu sam dobro informiran, no ništa ne znam o stanju pacijenta nakon zahvata. Kako se osjeća pacijent nakon operacije? Ima li bolove? Može li mokriti? Peče li kod mokrenja? Koliko traje oporavak?
O: Kao i svaka operacija, operacija vrata mjehura odnosno adenoma prostate, predstavlja stres za bolesnika. Zahvat se obavlja kroz mokraćnu cijev. Nakon zahvata u mjehur se plasira kateter kroz koji bolesnik mokri sljedećih dana. Sukrvavi urin u vrećici uobičajen je nakon operacije. Izbistrit će se za nekoliko dana. Bolovi nakon operacije su očekivani pa se to rješava analgeticima kroz nekoliko dana. Po vađenju katetera (4-7 dana) bolesnik mokri spontano, a mlaz bi trebao biti vidno bolji.
P: Imam 64 godine i već tri godine adenom prostate. PSA je 1,7, nema oteklina, niti bolova, već ponekad osjećam samo lagani pritisak u testisima i povremeno primjećujem crvenilo skrotuma. Moj urolog tome ne pridaje važnost. Ja sam u strahu od karcinoma?
O: Adenom prostate je termin koji označava dobroćudno povećanje prostate. Ukoliko je prostate dobroćudna i pacijent nema nikakvih problema s mokrenjem, liječenje adenoma nije potrebno. Povremeni pritisak u testisima može biti uzrokovan njenom upalom. U slučaju pozitivnih bakterioloških kultura potrebno je provesti odgovarajuću antibiotsku terapiju. S obzirom da je Vaš PSA nizak statistički postoje male šanse za karcinom prostate. Ipak, treba znati da ne postoji tako nizak PSA kod kojega je šansa za karcinomom nula, pa ga je potrebno redovito kontrolirati te napraviti godišnji urološki pregled.
P: Može li muškarac (58 godina) koji je imao poštednu operaciju na prostati postići ukrućenje spolovila i imati normalan spolni odnos?
O: Uvođenjem lijekova za smanjenje prostate, broj operacija dobroćudno povećane prostate značajno je pao. Danas se koriste samo u slučajevima kada medikamentozna terapija nije postigla željeni učinak. Većina se operacija izvodi kroz mokraćnu cijev, tzv. transuretralna resekcija prostate (TURP). U narodu je uobičajen naziv laserska operacija, premda se laser koristi rijetko. Nakon svake takve operacije moguć je gubitak erekcije, ali u relativno malom postotku, koji se još smanjuje nakon šest mjeseci. Izostanak ejakulacije je nažalost neminovan.
P: Mlaz mi je slab, a noću mokrim najmanje tri puta. Na ultrazvučnom pregledu dijagnosticirana mi je uvećana prostata (64ml). Nalaz PSA je uredan. Imam 63 godine i ne bih želio ići na operaciju, jer svi moji prijetelji koji su bili na zahvatu, nakon njega imaju velike probleme.
O: Do prije tridesetak godina zlatni standard kod rješavanja povećane prostate bila je operacija kroz mokraćnu cijev (tzv. TUR prostate). Danas se najveći broj pacijenata odlučuje prvo na dugotrajno medikamentozno liječenje. Operacija je rezervirana za slučajeve slabog odgovora na terapiju, zastojnih promjena na bubrezima, kamenaca u mjehuru ili nemogućnosti mokrenja bez katetera. U blažim slučajevima smetnji s mokrenjem najraširenija je upotreba lijekova iz grupe alfablokera, koji širenjem mokraćne cijevi olakšavaju pražnjenje mjehura. Ti lijekovi ne utječu na smanjenje prostate, a efekt traje samo dok se lijek redovito uzima. Medikamenti tipa finasterida ili dutasterida, koji u ljekarnama imaju različita trgovačka imena, vremenom dovode do postepenog smanjenja prostate. Početni efekt vidljiv je tek nakon nekoliko mjeseci uzimanja lijeka (minimum godinu dana). Prestankom njegovog uzimanja pacijent može dulje vrijeme biti bez tegoba s mokrenjem, ali ponovni rast prostate je neminovan, kao što je moguće i ponavljanje terapije nakon nekoliko godina.
P: Imam 61 godinu i već duže vrijeme imam problema s mokrenjem. Kada kašljem ili se jače naprežem pobjegne mi mokraća. Kako da to spriječim ?
O: Kod Vas se moguće radi o problemu s pražnjenjem mjehura. U toj dobi uzrok je povećana prostata, koja sprječava kompletno pražnjenje mjehura. Nakon završenog mokrenja postoji značajan ostatni urin koji “pobjegne” iz mjehura pri kašljanju ili prilikom napora. Potreban je svakako pregled urologa i urološka obrada.

Mjehur

P: Već neko vrijeme otežano mokrim, osobito ujutro. Moram uložiti napor pritiska da ispraznim mjehur. Tada sam iznenada prokrvarila i krvarenje je trajalo 4 do 5 dana. Ginekolog je isključio ginekološku bolest. Urolog mi je dijagnosticirao polip veličine 12 mm. Rade li se operacije pod lokalnom ili totalnom anestezijom? Koliko dugo traje? Je li opasna? Jesu li te tvorevine maligne ili benigne? Je li operacija nužna? Koliko traje oporavak? Imam 55 godina.
O: Polipe u mjehuru treba obavezno operativno odstraniti. Tek će mikroskopska analiza preparata pokazati o kakvom se tipu radi. Dobroćudni polipi su izuzetno rijetki. Zloćudne polipe možemo podijeliti u dvije grupe: dobro i slabo diferencirane. Ovi prvi se mogu vratiti u samo 4% slučajeva, a potonji u čak 88%. Zato njihova terapija mora biti agresivnija i obično se sastoji u ubrizgavanju citostatika ili vakcine BCG postoperativno. Operacija se izvodi kroz mokraćnu cijev uvođenjem specijalnog instrumenta u općoj ili spinalnoj anesteziji, kod koje je pacijent budan, ali ne osjeća ništa niže od pasa. Nakon operacije nosite urinarni kateter nekoliko dana. Po njegovom vađenju idete kući. Daljnji postupak ovisi o nalazu mikroskopske analize.

Potencija

P: Prije sedam mjeseci zbog karcinoma prostate učinjena mi je radikalna operacija prostate. Imam 62 godine i uredno mokrim, ali imam probleme s potencijom. Molim savjet?
O: Problemi s potencijom često se viđaju nakon radikalne operacije prostate radi karcinoma. Moderne operativne tehnike nastoje sačuvati živce koji prolaze preko prostate do penisa i koji su odgovorni za potenciju (nerve sparing technique). Kad god je moguće kirurg nastoji poštedjeti živce, ali kako je prvotni zadatak operacije odstranjenje tumora, živci moraju povremeno biti žrtvovani.
Kod većine takvih bolesnika problem se rješava uzimanjem lijekova, tipa Viagre, prije odnosa. Dio bolesnika nema zadovoljavajuću erekciju niti nakon uzimanja tablete. U tom slučaju pomažu aplikacije prostaglandina direktno u penis (Caverject).
P: Imam 60 godina. Ne pijem, ne pušim i dobrog sam zdravlja. Prije godinu dana tijekom pandemije nešto se samnom dogodilo. Bio sam dobar u seksu, a danas jednostavno nemam pravu erekciju. Jednostavno više ne osjećam ni najmanje uzbuđenje. Je li to prolazno?
O: Poznato je da korona virus oštećuje endotel krvnih žila, što može dovesti do općepoznatih trombotičkih promjena na plućima i drugim organima. Nedavno su elektronskim mikroskopom nađeni dijelovi korona virusa unutar oštećenog endotela krvnih žila penisa kod pacijenta kojemu su se tegobe erektilne disfunkcije javile osam mjeseci nakon preboljene korone.
P: Imam 65 godina i imam prijateljicu koja je mlađa od mene desetak godina. Prilikom snošaja imao sam preranu ejakulaciju. Erekcija je normalna za godine i imam je svake noći.  Nesretan sam. Ima li pomoći?
O: Interesantan je podatak da prema europskim statistikama prosječni spolni odnos traje 5 minuta. Kod prerane ejakulacije do ejakulacije dolazi minutu nakon penetracije, a ponekad i prije same penetracije u vaginu. Problem je frustrirajući, jer dovodi do nezadovoljstva oba partnera. Terapija se uglavnom sastojala u davanju antidepresiva (paroxetin, sertralin) svakodnevno kroz nekoliko mjeseci. U novije vrijeme koristi se dapoxetin, ali ne svakodnevno, nego samo sat dva prije odnosa. Najjednostavniji način je tzv. start-stop tehnika, kod koje se ejakulacija pokušava odgoditi stiskanjem glavića između palca i kažiprsta i čekanjem da nagon prođe. Moguća je i primjena kreme s anestetikom, kojom se premaže glavić, ali tada je obavezna upotreba kondoma kojim se sprečava pojava neosjetljivosti vagine.
P: Imam 49 godina i već nekoliko mjeseci imam slabiju erekciju. Ponekad imam i bolove s desne strane prepona. Noću povremeno imam polucije, ali uz slabu ili nikakvu erekciju. Zašto?
O: Slabija erekcija javlja se kod 40% muškaraca iznad 45 godina. Mehanizam erekcije jedan je od najkompleksnijih u ljudskom organizmu. Uzroci erektilne disfunkcije mogu biti, neurogeni, vaskularni (krvožilni), upalni, hormonalni ili psihogeni. Nerijetko se radi o kombinaciji navedenih faktora. Radi toga je kod svakog bolesnika potrebno provesti specifičnu obradu, jer erektilna disfuncija može biti samo simptom osnovne bolesti (npr. dijabetes, bolest koronarnih žila, prolaps diska itd.). Bol u desnoj preponi može biti posljedica preponske kile ili bolesti testisa, jer živčana vlakna testisa prolaze tim putem.
P: Imam 52 godine. Posljednje tri godine uzimam lijekove Iruzid i Tonocardin. Lijekove uzimam radi visokog tlaka te blagog povećanja prostate. Nemam nikakvih nuspojava, ali sam primijetio da mi je, otkako uzimam ovu kombinaciju lijekova, oslabljena erekcija. Jesam li u pravu?
O: Tonocardin (doxazosin) spada u grupu lijekova koje zovemo alfa blokeri. Danas se široko primjenjuju u muških bolesnika s otežanim i usporenim pražnjenjem mokraćnog mjehura. Njegovim uzimanjem mlaz postaje snažniji, a mjehur se kompletnije prazni. U manje od 10% slučajeva može dovesti do impotencije. Još rjeđe se viđa prijapizam. To je bolna erekcija koja traje satima i zahtjeva hitnu intervenciju kako ne bi došlo do trajne impotencije. Puno češća komplikacija je izostanak ejakulacije ili tzv. retrogradna ejakulacija. Naime, lijek izaziva relaksaciju (mišića) vrata mjehura i "bijeg" sperme pri ejakulaciji u mjehur umjesto na otvor mokraćne cijevi. Problem nestaje ubrzo po prestanku uzimanja lijeka. Iako ne predstavlja nikakvu opasnost za pacijenta, može biti problem ako želi imati dijete.
P: Imam 47 godina i već 8 godina dijabetes tipa 2. Već nekoliko mjeseci imam problema s erekcijom.  Znam da je to sve zbog povišenog šećera. Molim savjet i pomoć?
O: Dijabetes, naročito slabije kontroliran, često dovodi do erektilne disfunkcije (ED). Prva pretraga koju će preporučiti urolog kada mu se obrati pacijent s ED je upravo određivanje šećera u krvi (GUK). Nerijetko je problem ED prvi znak šećerne bolesti za koju pacijent nije niti znao. Mehanizam djelovanja je višestruk. Glavni je zadebljanje stijenke arterija penisa što rezultira slabijim dotokom krvi. Drugi mehanizam je neurogeni (živčani), a to znači oštećenje živaca koji reguliraju protok krvi kroz penis u fazi erekcije. Treći mehanizam je psihogeni. Naime, arterijske ili neurološke promjene dovode do psihogene impotencije, koja se manifestira strahom od neuspjeha tijekom odnosa, a time i njihovim izbjegavanjem.
P: Nekoliko sam mjeseci imao redovite spolne odnose sa svojom novom djevojkom. Unazad tri tjedna bez prestanka me peče spolovilo, posebno kad mokrim. Bio sam na pregledu kod urologa. Urin je sterilan, a u brisu uretre pronađeni su stafilokok i enterokok. Liječnik mi je propisao Sumamed 500 i kapsule Hiramicin. Osjećam se bolje. No, sada mi problem zadaje penis. Ne mogu imati normalan seksualni odnos. Što da radim?
O: Upala mokraćnih puteva i prostate može uzrokovati privremene smetnje s potencijom. Po sanaciji upale potencija se popravlja. U Vašem pitanju ne navodite u čemu se sastoje problemi s penisom. Radi li se o deformaciji ili slabijoj erekciji? U svakom slučaju savjetujem pregled urologa.
P: Imam 46 godina i primijetio sam unatrag par mjeseci da mi potencija slabi, a posebno ako nešto popijem. Mmozda je dodatni razlog i korona. Što da radim?
O: Otprilike 40-50% muškaraca Vaše životne dobi ima probleme s potencijom. Uzrok može biti organski; dakle promjene u vaskularizaciji i inervaciji penisa, ili hormonski poremećaj. Često uzrok može biti psihogeni, depresija, nezadovoljstvo i sl. Ako uskoro ne dođe do oporavka potencije trebat će učiniti detaljniji pregled.
P: Moj suprug je prije deset mjeseci operirao debelo crijevo. Nakon zahvata nije primao nikakvu terapiju. Nakon operacije ultrazvučne pretrage nisu otkrile nikakve promjene, a i vrijednosti tumorskih markera su uredni. No, on od tada nema ejakulacije. Prostata mu nije uklonjena, normalne je veličine i na njoj nema promjena. Treba li još napraviti neke dodatne pretrage. 
O: Niste naveli radi čega je suprug operirao debelo crijevo. Pretpostavljam da je operiran radi malignog tumora. Ako je tumor lociran nisko u crijevu blizu analnog otvora, može doći do oštećenja simpatičkih živčanih vlakana koja su odgovorna za ejakulaciju. Isto se događa pri čišćenju regionalnih limfnih čvorova. Gubitak ejakulacije često se viđa kod takvih operacija, jer je primarni zadatak vađenje tumora u cijelosti.

Testisi

P: Lijevi testis mi je blago natečen i bolan na dodir. Vrlo je neugodno i smeta mi pri hodanju pa čak i sjedenju. Inače opće zdravlje je u redu. Što da radim?
O: Povećan i bolan testis može biti posljedica upale testisa ili susjednog organa zvanog epididymis (pasjemenik). U akutnim slučajevima može biti praćen povišenom temperaturom i pečenjem pri mokrenju. Drugi razlog nelagode u lijevom testisu je varikokela. Pojam označava splet proširenih vena iznad lijevog testisa. Tipično je da se nelagoda pogoršava stajanjem i sjedenjem, a nestaje ležanjem. Najvažniji uzrok može biti tumor testisa koji je jako dobro izlječiv, ali samo u ranoj fazi. Radi toga je obavezno što prije učiniti urološki pregled i po potrebi ultrazvuk testisa.
P: Na lijevom testisu imam sitnu kvržicu veličine zrna riže. U lijevom jaju ponekad osjećam slabe bolove. Tijekom mokrenja ponekad osjećam slabo pečenje, između testisa i analnog otvora kada naprežem trbušne mišiće. Ako se jako smijem osjećam jače pečenje i nešto kao grčeve. Imam 21 godinu i ne pušim niti pijem. Ove simptome su mi se počeli javljati prije pola godine.
O: Bol u međici obično upućuje na kroničnu upalu prostate. Kvržica u testisu može biti bezopasna cista, ali i znak početnog tumora. Tumori testisa su potpuno izlječivi ako se dijagnosticiraju u ranoj fazi. Zato Vam savjetujem da se odmah javite urologu.
P: Već duže vrijeme imam bolove u testisima. Bol se javila prvo u desnom testisu koji je otekao, a sada se javila bol i u lijevom. Kod ejakulacije koja je pomalo bolna, primjećujem blagu sukrvicu. Što da radim? 
O: Kod Vas se vjerojatno radi o širenju upale iz prostate. Naime, prostata i testisi su anatomski povezani sjemenovodima. Spermiji iz testisa duž sjemenovoda dolaze u prostatu, a od tuda u mokraćnu cijev. Bakterije obrnutim putem iz mokraćne cijevi ulaze u prostatu, a od tuda sjemenovodima u testise. Potrebno je učiniti kompletnu bakteriološku obradu (aerobi, klamidije, mikoplazme/ureaplazme, itd.) Kako se bakterije često prenose spolnim kontaktom potrebna je i obrada partnerice.
P: Imam 27 godina i prije mjesec dana bio sam operaciji varikokele obostrano. Razlog operacije bio je bol u testisima. Spermiogram prije zahvata bio je uredan. Sada nakon operacije osjećam tupu bol u testisima, ali i u donjem dijelu trbuha nešto povrh testisa. Je li još uvijek rano da ne osjećam bol. 
O: Glavna indikacija za operaciju varikokele je loš spermiogram. Bol u testisima je rjeđa indikacija, jer se često događa da nakon operacije bol zaostaje. Ipak, još je rano za ocjenu.
P: Napipao sam tvrdu kvržicu na testisu. Na ultrazvuku je utvrđeno da imam vodenu kilu. Liječnik mi je rekao da to nije opasno. Zanima me je li moguće da hidrokela bude na samom testisu tvrda. Prostata je uredne veličine. Imam 30 godina. 
O: Hidrokela označava veću količinu slobodne tekućine koja okružuje cijeli testis. Može biti vezana samo uz gornji pol testisa, tada se naziva funikulokela. Obje se mogu punktirati specijalnom iglom, ali se tekućina redovito ponovno pojavi. Sigurniji način je jednostavan operativni zahvat, kojim se problem trajno rješava. Ako niste sigurni u dijagnozu, zatražite drugo mišljenje.