Povratak na članke

Dobroćudno povećanje i karcinom prostate

Dobroćudno povećanje i karcinom prostate

Karcinom prostate

Karcinom prostate danas spada u najčešće maligne tumore muškaraca. Njegova učestalost raste sa dobi, a dokazana je i obiteljska i rasna sklonost. Nagli porast novodijagnosticiranih slučajeva posljednjih godina posljedica je prvenstveno uvođenja novih metoda za rano otkrivanje. U SAD-u je najčešći karcinom u muškaraca. Svake 2.8 minute se dijagnosticira novi karcinom, a svake 13. minute evidentira se jedna smrt od karcinoma prostate. Važno je naglasiti da karcinomi prostate nemaju nikakvog specifičnog simptoma te da se svi problemi s mokrenjem, koji se viđaju kod dobroćudnog povećanja, mogu naći i kod karcinoma. Krv u mokraći ili bolovi, što pacijenti često povezuju s karcinomom, rijetko se viđaju kod ove bolesti.

Dijagnostika bolesti prostate

Prvi korak u postavljanju ispravne dijagnoze je razgovor s liječnikom specijalistom urologom, koji će već na temelju anamneze odrediti potrebne pretrage. U sljedećih nekoliko redaka pokušat ćemo objasniti najčešće korištene.

 • Digitorektalni pregled

  Rektalni pregled ili pipanje prostate nezaobilazni je korak u lancu dijagnostičkih postupaka. Na temelju toga moguće je otprilike odrediti veličinu prostate, njenu konzistenciju i bolnost. Nalaz jako tvrde prostate upućuje na uznapredovali karcinom, a bolnost prostate na upalu.

 • PSA

  Prostata specifični antigen dokazuje se iz krvi. Radi se o proteinu koji luči isključivo prostata. Različite bolesti prostate mogu uzrokovati povišenje PSA, a to su dobroćudno povećanje, upala i karcinom. Dakle nalaz povišenog PSA ne mora automatski značiti da se radi o karcinomu. Istovremeno vrijednosti PSA unutar granica ne isključuju 100% karcinom, tako da je ovaj nalaz potrebno uvijek nadopuniti s digitorektalnim pregledom i po potrebi transrektalnim ultrazvukom.

 • Transrektalni ultrazvuk

  Ovom metodom moguće je preciznije odrediti veličinu prostate, kao i nepravilnosti u njenoj strukturi koje mogu govoriti u prilog karcinoma ili upale. U odnosu na standardni ultrazvuk koji se obavlja sondom na koži bolesnika, rektalna sonda nalazi se direktno na prostati što omogućava bolju rezoluciju patoloških promjena.

 • Biopsija prostate

  Ukoliko postoji sumnja na karcinom prostate vaš će urolog preporučiti biopsiju. Posebnom iglom pod kontrolom transrektalnog ultrazvuka uzet će se više komadića tkiva prostate, koji će se podvrgnuti mikroskopskoj analizi. Obzirom da se biopsija izvodi kroz debelo crijevo postoji rizik od infekcije i pojave krvi u stolici ili mokraći. Da bi minimalizirali taj rizik, potrebno je pripremiti bolesnika čišćenjem crijeva i davanjem antibiotika. Nakon biopsije potrebno je mirovati. Važno je napomenuti da je strah od širenja tumorskih stanica prilikom biopsije neopravdan. Niti jedno istraživanje, provedeno do sada, nije potvrdilo tu bojazan.

Nova metoda poboljšanja erekcije
Saznajte više